Het lijkt interessant om afkortingen te gebruiken. Het houdt mensen even bezig met je advertentie omdat ze willen weten waar de afkorting voor staat. Deze pagina gaat over de PU Gietvloer. Als je al weet wat een gietvloer precies is hoef je dit artikeltje misschien niet te lezen, maar ik wil je toch nieuwsgierig houden. Dus beginnen we met een vraag. Kun je een PU gietvloer zelf leggen?

Even een afkorting wegwerken

Nu is het tijd om uit te leggen waar de afkorting voor staat, PU betekend polyurethaan. Een polyurethaan gietvloer is een vloer die eigenlijk vooral bekend is in de industrie. Daar komt het grote voordeel van een gietvloer heel goed tot zijn recht. Een goed gelegde gietvloer is namelijk helemaal naadloos en sluit ook naadloos aan op muren en in de hoeken van ruimtes. De hoeken en randen van de vloer kunnen een ronde vorm hebben, zodat de vloer makkelijk schoon te houden is.

Daarom word deze manier van vloeren leggen ook vaak gebruikt in medische ruimtes en voor andere ruimtes die steriel moeten blijven. De PU Gietvloer lijkt op het eerste gezicht niet geschikt voor de gewone woningbouw, wie wil er dan ook een ziekenhuisvloer in huis?

Ook het materiaal is vernieuwd, vooral de kleuren

De klassieke beton-look wordt natuurlijk nog steeds geproduceerd. Het resultaat is een heel strakke presentatie in een enkele kleur, in de meeste gevallen een grijstint. Tegenwoordig kan je PU Gietvloer in alle kleuren binnen het RAL-kleurensysteem geleverd worden, in alle kleuren van gewone verf dus. Ook kunnen er patronen aangebracht worden in een PU Gietvloer.

Nu kun je dus de vloer hebben die je zelf wilt, in alle kleuren en met of zonder een mooi patroon, als een vloerkleed, een lijnenspel of kleuren en vlakken.

Maar er is een klein probleem, de kwaliteit

Er is een groot aantal leveranciers van gietvloeren en ze leveren niet allemaal dezelfde kwaliteit. Dat betekend in de meeste gevallen; goedkoop is duurkoop. De zoektocht naar de juiste leverancier kan daarom langer duren, maar het is vast de moeite waard. Dat is tegelijk een reden om de gietvloer niet zelf te leggen.

Laat je zeker goed voorlichten en weeg de verschillende aanbieders tegen elkaar af. De beste manier om dat te doen is offertes aanvragen, net als grote bedrijven dat doen. Er is geen enkele reden te denken dat jou kleinere vloeroppervlak je aanvraag minder waarde vertegenwoordigt.

Wat kost een PU gietvloer?

De prijzen worden in de meeste gevallen opgegeven per vierkante meter, misschien met een minimum aantal. De prijzen lopen uiteen van ongeveer 100 euro tot net over de 70 euro, afhankelijk van het aantal vierkante meters, meer is goedkoper.

En de bijkomende kosten zijn redelijk laag te noemen, vooral omdat je hier wel heel veel zelf kunt doen. Voordat er ook maar een beetje gietvloer kan komen moet je eerst de bestaande vloer voorbereiden. Hoe dichter je bij een schone betonvloer kunt komen hoe beter het is. Maar een PU Gietvloer op een bestaande vloer leggen kan, onder omstandigheden natuurlijk, ook heel goed.

Het onderhoud van een polyurethaan vloer

Daar kun je eigenlijk kort over zijn. Goed schoonhouden met niet al te agressieve schoonmaakmiddelen is voldoende, ook voor het huishouden. Maar de oplopende randen, ronde hoeken en het vochtvaste oppervlak garanderen een grondiger reiniging dan welke andere vloerbedekking dan ook.

Regelmatig het stof verwijderen is ook al makkelijker bij een PU-vloer. Een eenvoudige, vochtige doek is al voldoende. Stofzuigen kan natuurlijk ook, maar is meestal niet echt nodig. Het resultaat is een gladde vloer dus het stof zal wat sneller zichtbaar zijn dan in een tapijt. Maar door het gemak bij het schoonhouden zijn ook de onderhoudskosten heel erg laag.

Het verschil tussen epoxy en polyurethaan voor de vloer

Hoewel ze een veel dunnere uitgeharde laagdikte vertonen, biedt polyurethanen een aantal unieke voordelen vergeleken met een epoxyvloer.

UV Stabiliteit: Polyurethaan vertoont een uitstekende UV-bestendigheid. Wanneer ze als toplaag over epoxy wordt gelegd, beschermt het de onderliggende epoxy tegen vergeling.

Chemische weerstand: Polyurethaan is bestand tegen een breder scala en concentraties van chemicaliën. Bovendien biedt het uitstekende weerstand tegen vlekken van warme of koude vloeistoffen.
Verhoogde weerstand tegen schokken en schuren: Polyurethaan heeft een uitstekende weerstand tegen schokken en slijtage, waardoor ze tot vier keer langer meegaan dan ongecoate epoxyvloeren.

Afwerkingen: Polyurethaan afwerkingen kunnen variëren van satijn naar semi-glans tot hoogglans. Optionele slijtage- en veiligheids-toevoegingen kunnen in de topcoat textuur worden verwerkt. Met het aantal voordelen dat polyurethaan heeft vergeleken met epoxy, waarom zou men dan de ene coating technologie boven de andere kiezen?

PU gietvloer of epoxy? De keuze is makkelijk

Het is geen kwestie van de ene boven de andere kiezen, maar een kwestie van beide te gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken: Epoxy primers voor het hechten van het systeem aan beton, epoxy lagen voor de totale opbouw/dikte van het systeem, en een polyurethaan toplaag voor verbeterde fysieke prestaties, chemische weerstand, veiligheid en esthetiek.

Over het algemeen ia epoxy het voorkeursmateriaal voor een goed voorbereide betonnen ondergrond, en voor het opbouwen van de laagdikte die kleine oneffenheden of haarscheurtjes in het betonoppervlak kan verbergen. Polyurethaan biedt de verbeterde prestatiekenmerken die het gehele systeem beschermen. Feit is in veel gevallen, als de epoxy primer en de opbouwlagen goed zijn gehecht, een eenvoudige her-coating van de polyurethaan toplaag om de paar jaar is voldoende, afhankelijk van het gebruik.

Als het gaat om epoxy versus polyurethaan coatings, is het belangrijk om te beseffen dat beide producttechnologieën goed met elkaar samenwerken om een duurzame, langdurige vloeroplossing te produceren. En dat is zeker ook het geval voor een normaal huishouden, niet alleen als keukenvloer.