Binnen een industriële inrichting in woningen en kantoorpanden zien we steeds vaker gietvloeren. De grijze vloer geeft een rustige en open uitstraling en wordt vaak toegepast in nieuwbouw, mede omdat het een duurzaam alternatief is vergeleken met tapijt of laminaatvloeren.
Nu hoor ik je denken, deze vloeren worden toch ook toegepast in loodsen en parkeergarages? Dit is niet helemaal waar, er zitten namelijk grote verschillen in hardheid en krasvastheid van een gietvloer. De vloer die je vaak terugvindt in loodsen en parkeergarages is een vloer op basis van epoxyhars. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder.
In het kort
Een epoxyvloer is een stevige en naadloze vloer die men aanbrengt op een bestaande vloer. De vloer bestaat uit verschillende lagen die stap voor stap worden toegevoegd aan de draagvloer. Het bovenste gedeelte van de vloer geeft bescherming tegen oliën, bijtende zuren en slijtage. Om deze eigenschappen is deze vloer dus vaak terug te vinden in garages, loodsen en industriële en farmaceutische omgevingen.
Epoxy en polyurethaan
Er zijn verschillende soorten gietvloeren waaronder een polyurethaan- of een epoxy-vloer. Beide vloeren worden aangebracht op een dragende muur, met als resultaat een naadloze afwerkingen opgebouwd uit verschillende lagen. De eerste laag wordt een vaak of schraplaag genoemd. De schraplaag wordt gebruikt bij een minder egale of poreuze ondergrond. Vervolgende de gietlaag en tot slot de finish.
Hardheid van de vloer
Bij woningen en kantoorpanden, in tegenstelling tot industriële ruimten, wordt vaak gebruikt gemaakt van de finish. De finish zorgt dat de vloer beschermt blijft tegen slijtage. Het grootste verschil tussen polyurethaan en epoxy zit hem in de hardheid. Polyurethaan hars is zachter dan epoxyhars. Daarom zijn epoxyvloeren geschikt voor zwaar gebruik van heftruckverkeer in onder andere loodsen en magazijnen. Polyurethaan vloeren zijn zachter en worden daarom vaker gebruikt in woningen.
Krasbestendigheid
Epoxyvloeren zijn krasgevoeliger. Over het algemeen krassen harde vloeren sneller dan zachte vloeren. Bij intensief gebruik van een epoxyvloer zal deze dus eerder een matte uitstraling geven. Polyurethaanvloeren veren heel lichtjes mee, waardoor vuil minder snel krassen op de vloer zal veroorzaken.
Epoxy in een woning?
Kunststof vloeren voldoen tegenwoordig een hoge normen en zullen daarmee niet zomaar scheuren. Door de eigenschappen van polyurethaan én epoxy, gaan deze vloeren prima samen met vloerverwarming. Als er wel scheurvorming wordt verwacht, dan is het een slimmere optie om voor polyurethaan te gaan. Door zijn flexibiliteit is deze vloer beter bestand tegen krimp- en uitzetspanningen.
De epoxyvloeren zijn een duurzame oplossing als we het vergelijken met laminaat. De epoxy hars hecht zich goed aan de ondergrond en de vloeren kunnen veelal uitgevoerd worden met meerdere RAL- kleuren. Voor de echte liefhebber van een industriële inrichting is het vaak ook mogelijk om een betonlook te creëren. Om de vloer optimaal te beschermen, kun je kiezen om de vloer af te werken met een coating.
Gemakkelijk in onderhoud
Gietvloeren zijn over het algemeen makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Hierdoor bespaar je op schoonmaakmiddelen die slecht voor jouw portemonnee én het milieu zijn. Epoxy is waterdicht, zo hoef je nooit bang te zijn dat een gevallen glas water op de vloer zal uitzetten. Ook als er veel op de vloer gelopen wordt, is deze vloer een duurzame oplossing. Bij overmatig gebruik, wordt er soms één keer in de vier jaar een topcoating aangebracht, zodat de vloer er als nieuw uitziet.
Wat kost een epoxyvloer?
Epoxy is niet goedkoop. Als we het vergelijken met andere gietvloeren, is epoxy wel één van de goedkopere in zijn soort. De epoxyvloer prijs per vierkante meter van polyurethaan of een betonnen vloer ligt al snel €10 tot €15 hoger. Uiteraard is de prijs van elke soort vloer afhankelijk van de ondergrond en de daarmee nodige voorbereidende werkzaamheden. Ook geldt dat wanneer je een grote oppervlakte laat behandelen, de prijs per vierkante meter lager zal uitvallen.
De nadelen van epoxy
Als een epoxyvloer niet goed is aangelegd, dan kan dit enkele nadelen met zich meebrengen. Omdat epoxy de hardste kunststof is die er bestaat, is deze vloer gevoelig voor scheurvorming en ontstaan er snel krassen. Laat daarom altijd deze vloer storten door een specialist.
Mocht je vloer van epoxy in je woning willen? Houdt er dan wel rekening mee dat een polyurethaan vloer beter geschikt is voor vloerverwarming. Op momenten dat de vloerverwarming niet aanstaat, zal een vloer van epoxy extreem koud aanvoelen. Ook liggen de contactgeluiden bij epoxy hoger dan bij polyurethaan en is de vloer daardoor minder isolerend.
Verschillende uitvoeringen van een epoxyvloer
Een epoxyvloer is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, namelijk; antislip, elektrisch geleidende epoxy (ESD) en een industriële vloer. In winkels wordt vaak gebruik gemaakt van antislip, deze vloer is dan voorzien van een extra coating laag om slippen tegen te gaan. Ook leveren natte vloeren geen gevaarlijke situaties meer op. Een ESD vloer is een vloer uitermate geschikt voor bedrijven waar elektrische ontlading voorkomt. ESD zorgt dan voor een veilige afvoer van de elektrische lading en wordt apparatuur, producten en medewerkers veilig gesteld van enige elektrische lading.
Bij een industriële vloer wordt rekening gehouden met de maximale belastbaarheid, slijtvastheid en vloeistofdichtheid. Zo kan het beste uit een epoxyvloer gehaald worden.